Isparta'da YGS'ye 14 bin 948 aday başvurdu. Ancak çeşitli nedenlerle sınav salonuna gelmeyenler oldu. 57 okulda 701 salonda yapılan sınavda 2205 kişi göreve aldı. YGS'ye giren adaylar içeride ter dökerken, aileleri de dışarıda ter döktü. Veliler, çocuklarını sınavda başarılı olması için dualar etti. Kur'an-ı Kerim okudu.
YGS'de adaylar sınav salonlarına alınmadan önce üzerleri sıkı şekilde arandı. Adayların, sınav giriş belgesi, nüfus cüzdanları veya süresi geçmemiş pasaport ve şeffaf pet şişede su haricinde üzerlerinde başka bir materyalle salona alınmalarına izin verilmedi. Her sınav salonunda duvar saati, sınav gereçleri (kalem, silgi, kalemtıraş) ile şekerleme ve peçete, ÖSYM tarafından sağlandı. Nüfus cüzdanını kaybetme riskine karşılık 07.00'den 10.00'a kadar il ve ilçelerdeki nüfus müdürlükleri de açık tutuldu.
ÖSYM İl Koordinatörü Prof. Dr. Talat Sakallı, Isparta'da sınavcın sorunsuz bir şekilde tamamlandığını belirterek, "Bize yansıyan olumsuz bir durum yok. Evraklarında eksiklik olmayan tüm adaylar salona alındı. Sınav kurallara uygun bir şekilde tamamlandı. Bazı adaylar tabi nedenlerini bilemiyoruz sınava girmedi. Sınava giren tüm adaylara başarılar diliyoruz" dedi.
Adaylar, 160 dakika boyunca, Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanlarında 4 ayrı testte, 40'ar, toplamda 160 soru yanıtladı. YGS sonucunda adayların, Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanlarında 4 ayrı testte 40 soruda doğru, yanlışları ve 4 yanlış 1 doğruyu götürdükten sonra ham net puanları hesaplanacak. Bu net ham puanlarla her aday için 100-500 arasında YGS-1-2- 3-4-5-6 puanları hesaplanacak. YGS-1-2-3-4-5-6 puanlarının herhangi birinden 180 ve üstü alan adaylar, Haziran- 2014'te uygulanacak olan LYS'lere girme hakkı kazanacak. YGS puanları, YGS ile öğrenci alan 2-3 yıllık meslek yüksekokulu bölümlerini tercih için kullanılacak. YGS puanları özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümlere başvuru için de gerekiyor. YGS-1-2-3-4-5-6 puanlarının herhangi birinden 140 ve üstü alan adaylar, özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümlere başvuru hakkı kazanıyor.
KAÇ SORU YAPMALISINIZ?
YGS'de puanın hesaplanabilmesi için, bir adayın sınavdaki Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanlarındaki 4 ayrı testten herhangi 2'sinden en az 0.5'er ham net puan (4 yanlış 1 doğruyu götürdükten sonra kalan puan) almaları gerekiyor. 180 alabilmek için ÖSYM en az yüzde 20 başarı koşulu da istiyor. 180 ham puan için 4 ayrı testten herhangi 2'sinden en az 0.5'er ham net puan alması ve her testten en az yüzde 20 net, 8'er, toplam 32 net çıkarması gerekiyor. 140 alabilmek için ÖSYM en az yüzde 10 başarı koşulu istiyor. Bunun için de 4 ayrı testin herhangi 2'sinden en az 0,5'er ham net puan alması ve her testten en az yüzde 10 net, 4'er sorudan toplam 16 net çıkarması gerekiyor. Bu yıl üniversite sınavlarının sorularını "havuz oluşturacağı" gerekçesiyle açıklamayacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.